Хасково

НОИ иска пари от майка на дете със 70% инвалидност

Майката на Красимира Трайкова

Майката на Красимира Трайкова

Второ поред заседание гледа днес Административен съд – Хасково по случая на Милка Иванова, от която НОИ иска да върне 1300 лева, получени за отлеждане на малко дете. Както Haskovo.info писа жалбоподателката настоява да върне получената от държавата сума само за 48-те дни, в които детето й реално е посещавало ясла. Майката твърди, че дъщеря й е с вродено заболяване и по съвет на лекаря е трябвало да ходи в детското заведение по 2-3 часа дневно, за да се адаптира. В същото време Териториалното поделение на НОИ настоява майката да върне цялата сума за 5 месеца.

Днес в съда беше представено експертното решение на ТЕЛК, с което на детето е призната неработоспособност 70% с придружител и документ от личния лекар, в която пише че „по здравословни причини детето е трябвало да прави контакт с връстниците си“.

Според юристката на НОИ представените доказателства не са относими към спора, тъй като от института се интересували само от „началната и крайната дата на настаняване на детето в детско заведение“ и беше категорична, че „непосещението на детско заведение е обстоятелство, което не се изследва от административния орган„. Затова от РУСО – Хасково представиха бележка от ОДЗ 8-ми март, с което потвърждават началната дата на записване на детето.

Детето ми е ходило за по няколко часа на ясла. Това бе лекарско предписание. Не смятам, че съм извършила престъпление. Не е логично от НОИ да ми искат полученото майчинство, тъй като аз съм се грижела за детето си“, разказа през сълзи Милка Иванова. 

Haskovo.info припомня, че само преди два месеца депутатите от ГЕРБ се ангажираха да помогнат на Красимира Трайкова от Хасково. Тя е майка с инсулт и 80% увреждания на мозъка и дължи на НОИ 1600 лева. До този момент обаче решение няма.  „От НОИ ни посъветваха да напишем писмо до президента Георги Първанов и да искаме амнистия на задълженията„, разказа майката на Красимира. Получили се само обратната разписка. Поне знаем, че писмото е получено, коментира тя.

Haskovo.info припомня, че през пролетта от Националния осигурителен институт разпратиха писма на стотици родители да върнат получените суми за отглеждане на малко дете за периода, когато децата са посещавали ясла преди да навършат 2 години. Те се позоваха на член от кодекса за социално осигуряване, който гласи, че майчинството се спира, когато детето е настанено в детско заведение. Законът е приет през 2006 година, но закона да се прилага 4 години по-късно. В същото време според юристи терминът „настаняване“ не важи за детските ясли, а само за домове за деца, лишени от родителски грижи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button