Хасково

Пръст от козлодуйския бряг идва в Хасково за Деня на Ботев

Пръст от козлодуйския бряг пристига в Хасково за 2 юни – Деня на Ботев. Тя е взета от мястото, където през 1876 година Христо Ботев и четниците му слизат от кораба „Радецки“, а воеводата целува земята. Днес там има паметна плоча на името на Ботев.

Пръстта е подарена на Хасково от Алтимир Танев от Лом, който я изпраща тук чрез своя приятел д-р Теодосий Андровски. Той пък я предоставя на кметството. Утре тази пръст ще бъде част от тържествения ритуал по поклонение и ще бъде опята от свещеник.

След консултации с хасковския исторически музей е взето решение урната с пръстта да бъде съхранявана в залите на институцията и всяка година да бъде част от панихидата за Деня на Ботев. От община Хасково ще изпратят специално благодарствено писмо на Алтимир Танев за инициативата му да изпрати част от земята, на която са стъпили четниците.

Панихидата по повод 145 години от смъртта на Христо Ботев ще бъде отслужена в 12 часа пред паметника на поета – революционер пред читалище „Заря“ в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button