Хасково

Излязоха резултатите от матурите, по-малко отличници и слаби оценки в страната

Абитуриентите вече могат да проверят резултатите от държавните зрелостни изпити – ТУК. Както Haskovo.info писа, 1 320 се явиха на матурата по български език и литература в Хасковска област, 913 – на втората матурата и 14 на третата по желание. По-късно се очаква обобщението на резултатите за Хасковска област, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература в страната е 52,44 точки, което отговаря на оценка добър (4,14). Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години, съобщават от МОН.

Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети. Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г.

Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това през последната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат матури – средно 55,3 точки. Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи и стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.

Покачва се процентът на зрелостниците с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретна тема. Тази година те са 45,06% при 38,77% през миналата и 32,44 % през 2019 г. Дванадесетокласниците обаче все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се е справил с тази задача.

Слабите оценки по български език и литература са по-малко отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок – 3331. По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет – 5732, което е спад спрямо 2020 г. (6283). Пълни отличници от двата задължителни изпити са 39 зрелостници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button