Хасково

1 700 души от Хасковско ще останат без работа при закриване на ТЕЦ-овете

Около 1 700 души от Хасковска област са заети в „Мини Марица-изток“, като ще останат без работа при закриване на ТЕЦ-овете. Проблемът се е коментирал на онлайн среща с участието на зам.-областния управител Мартин Узунов, съобщават от администрацията.

На срещата са били обсъдени широк кръг от въпроси, свързани с предизвикателствата на прехода към климатично неутрална икономика, както и притесненията за Зелената сделка и в частност Справедливия преход. Срещата е част от подготовката за Териториалните планове за справедлив преход за областите с въглеродна интензивна икономика, по които работят Министерството на енергетиката и Световна банка. Областите с въглеродна интензивна икономика са Хасково, Бургас, Варна, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

Със закриването на ТЕЦ-овете икономиката ще бъде изправена пред сериозно предизвикателство, което ще се отрази на социално-икономическия живот в засегнатите области. Закриването на централите и въгледобива ще постави въпроса за преструктуриране на областната икономика и в частност заетостта, допълват от областна администрация.

Своите мнения на срещата са изложили представители на публични институции на централно и местно ниво, организации на бизнеса и синдикати. „Закриването на „Мини Марица-изток“ ЕАД ще има най-голямо въздействие върху социалния ефект на обществото и свързаните бизнеси с тази индустрия. Част от решението на проблема е преориентирането на специалистите към сходни дейности и програми за преквалификация на работната ръка“, е казал Мартин Узунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button