Любопитно

Международна награда за певците от хор „Орфей“

Сребърен медал от десетото юбилейно издание на „World Peace Choral Festival – Viena“ спечелиха момичетата от детски хор „Орфей“ при хасковския Младежки център с диригент Елена Цветкова и пианист Красимира Генева.

Хасковските певци се състезаваха с 28 хора в категория „Teenager choir“. Поредното издание на световния фестивал се проведе онлайн и в него се включиха над 250 хорови състава от целия свят. От България участваха 8 състава в разлкичните категории и всички получиха награди. Журито, което оценяваше изпълненията за категорията на хасковлии бе в състав: Оливер Щих – диригент на хора на виенските момчета, д-р Арад Тод – хоров диригент в „Золтан Кодай“ институт към академия „Ференц Лист“ – Унгария и Ху Мангсу – изпълнителен директор на китайската хорова асоциация.

Хасковлийки се състезаваха с видоеклип на песента „Дилмано, дилберо“. В следващите дни ще се излъчат и концерти с неконкурсен характер, в които „Орфей“ отново ще участва, заедно с такива изтъкнати хорове като Детският хор на БНР, хорът на софийските момчета, руският хор „Весна“ и др.

Едновременно с това е в ход и подготовката за годишния концерт на хора. Програмата ще включва изцяло нов репертоар, а много от песните ще прозвучат за първи път на хасковска сцена. На концерта по традиция ще бъдат тържествено изпратени и абитуриентките на състава – Вяра Шопова, Елица Николова и Стефка Стефанова. Той ще се състои на 9 юни от 18:30 часа в Младежки център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button