Хасково

Болните от туберкулоза в областта през последните години намаляват

ПрегледСедмица на отворените врати стартира днес Областния диспансер за пневмо- пфизиатрични заболявания със стационар в кв. Болярово. В рамките на инициативата до 17 септември в здравното заведение ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза

„За трети път тази година предоставяме възможност на всички хора безплатен достъп до диспансера, каза за Haskovo.info  управителят д-р Ирина Караманова. Тя припомни, че по време на последната кампания през юли са прегледани 167 човека. 152-ма от тях са били с риск да развият заболяването. 

ПрегледСлед направените допълнителни изследвания 16 от тях са се оказали с латентна туберкулоза, т.е. скрита форма на болестта, при която има наличие на туберкулозни бактерии без да се е развило заболяването. На тези хора е направена химеопрофилактика, допълни д-р Караманова. По думите й през последните 1-2 години има тенденция на намаляване на болните от туберкулоза в областта.

Въпреки че кампанията е за откриване на туберкулоза лекарите – специалисти не веднъж са се натъкнали и на други заболявания като рак на белите дробове, хроничен бронхит, бронхиална астма и белодробен емфизем.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button