Любопитно

Изворът на Белоногата е единственото място, където може да се гледа филм за него – ВИДЕО

Уникален филм представя историята на Извора на Белоногата край Харманли с цел да привлече туристи на възпятото в песента на Славейков място. Той обаче може да бъде видян само от тези, които действително стъпят край извора.

Това е възможно чрез QR код, който те трябва да сканират с телефоните си и едва тогава може да бъде заредено видеото. Филмът е наречен „По стъпките на Белоногата“, а негова основна цел е възраждане на паметта за най-известния български извор и привличане на туристи, казват авторите му.

Изворът на Белоногата

Филмът е реализиран с образователна цел, за да могат например ученици от цялата страна, които изучават поемата на Петко Славейков в 9 клас, да почерпят всичко буквално от „извора“, казва сценаристът Светлана Николова. В лентата е пресъздадено цялото литературно произведение. Режисьор на филма е Паулина Веселинова, а специално участие има и проф. д-р Цонка Каснакова – директор на Исторически музей Харманли.

Премиерата на „По стъпките на Белоногата“ се състоя преди няколко дни в Деня на Белоногата, който се чества ежегодно от 2017 г. с прекъсване през миналата година.

Във филма участват изцяло непрофесионалисти, които с много ентусиазъм работят за възраждане на паметта на недвижимата културна ценност с категория „национално значение“. Любопитна подробност е, че 19-годишната Весела Манолова, която се превъплъщава в ролята на Гергана, е приета тази година сред първите по успех в НАТФИЗ, актьорско майсторство. Везирът пък е един от топогнеборците на Харманли Иван Дулев.

„По стъпките на Белоногата“ е замислен и реализиран от местното сдружение „Бизнесът за Харманли“. Във филма проф. Каснакова обяснява кое е било село Бисерча, което е различно от днешното Бисер и че автентичната чешма се намира край Харманли. Става ясно и кой е разказал на Петко Славейков преданието за българската мома Гергана.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button