Хасково

Преглеждат безплатно бъбречно болни в Хасково

Безплатни прегледи на бъбречно болни се организират в Хасково в периода 12 юни – 1 юли.

Организатор на Националната кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“ в 27 лечебни заведения в страната е Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест. Желаещите да се прегледат ще трябва да се запишат през интернет страницата на сдружението.

Кампанията цели да информира пациентите за бъбречно-каменната болест, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, както и да развият умения за собствен контрол на заболяването.

У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест, като голяма част от тях не знаят за болестта, докато не преживеят бъбречна криза. Заболяването засяга хора в активна възраст – между 30 и 60 години, като превес имат мъжете. По данни на НЗОК средно между 125 000 и 150 000 души годишно се диагностицират със заболяването.

Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-силните фактори за поява на болестта и водят до влошено здраве и качество на живот. Редовното пиене на вода снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране, обясняват медиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button