Хасково

Хасковски земеделци изнасят слънчогледа за Турция

СлънчогледОколо 80 % от слънчогледа в Хасковско вече е прибран, съобщи предсесателят на местния съюз на зърнопроизводителите Тенчо Тенчев. Добивът тази година е добър като за нашия регион – движи се между 200 и 250 кг. от декар, уточни Тенчев. За сравнение миналата година той беше между 150- 180 кг. от дка.

В момента изкупната цена на маслодайната култура е от 600 до 650 лв. за тон според качеството на слънчогледа. Мнозинството от производителите обаче не продават, а държат продукцията си на съхранение, каза Тенчев. По думите му се чака да паднат износните мита в Турция и тогава смятат да изнасят слънчогледа там. Евентуално това би могло да се случи по Коледа, каза Тенчев. Очаква се цената при износ в Турция да е около 1000 лв. за тон.

Вдигането на цената на олиото преди около месец според хасковските земеделци е продиктувано от сезона, защото сега то се търси повече за правене на зимнина. Ако се стигне до раздвижване на пазара в посока Турция тогава според Тенчо Тенчев в България изкупната цена на слънчогледа може да се повиши.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button