Хасково

Проекти за 267 млн. лв. са заложени в Плана за интегрирано развитие на община Хасково

Проекти на различен етап на готовност за 267 млн. лв. са включени в Плана за интегрирано развитие на община Хасково за периода 2021-2027 г., който тази вечер беше подложен на обществено обсъждане.

Кметът Станислав Дечев и авторите на плана, който е стратегически документ за развитието на общината през следващите 7 г., коментираха че ПИРО е с максимално отворена рамка, за да се възползва Хасково от всяко едно възможно финансиране. 147 млн. лв. от финансирането на проектите се очаква да дойде по Оперативни програми от Европейския съюз. Има финансиране от държавата, частния сектор, а около 10% е от общинския бюджет. Специалистите, изготвили плана коментираха, че целенасочено са заложили всички възможни дейности и проекти с риск изпълнението да е 20 – 30%, но да не се пропусне евентуално финансиране в определена област.

План

Към авторите имаше въпроси за мерки срещу замърсяването на въздуха, демографската криза, развитието на бившето летище Узунджово като индустриална зона, парковете Кенана и Ямача. ПИРО е качен на сайта на общината, но на общественото обсъждане стана ясно, че част от приложенията му липсват, като ще бъдат добавени. Планът е отворен, като се приемат и писмени предложения.

План

От екипа, изготвил плана, коментираха като голям недостатък липсата на Общ устройствен план на Хасково, на който да стъпят при разработката на ПИРО. Haskovo.info припомня, че през последните години на няколко пъти бяха обявявани обществени поръчки, но до избор на изпълнител така и не се стигна. Последната е от края на март тази година и са кандидатствали 7 фирми. Предстои отварянето на ценовите оферти.

Планът за интегрирано развитие на община Хасково трябва да бъде разгледан и гласуван от общинския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button