Регион

Историческия музей в Свиленград приюти колекция на миниавтомобилчета

снимка: Исторически музей - СвиленградМиниавтомобилчета привличат посетители от вчера в Историческия музей в Свиленград. Те са част от колекцията на Щерьо Щерев, наброяваща около 350 модела.

Колекцията, подобно на представените вече две на оригинални съветски плакати от филми за Втората световна война и редки печатни издания от началото на ХХ век, е събирана в продължение на около 40 години от много европейски страни – бивша Югославия, Унгария, Чехословакия, Полша, Съветския съюз, Германия, съобщават от Историческия музей.

В колекцията е представен уникален модел на първия в света автомобил с бензинов двигател на конструктура Бенц. По думите на Щерьо Щерев първият автомобил или както създателя му го нарича „Velo Motorwagen“, е бил способен да развива скорост до 16 км/ч. Използван е двигател, който автомобилният революционер патентова през 1878 година. Моторизираната каляска е с двигател 958 кубически сантиметра, с мощност от 0,8 конски сили. Бенц получава патент за първата двойна кормилна кутия, а по-късно и за създаването на първия двигателен цилиндър. Заедно с колегите си Вилхелм Майбах и Готлиб Даймлер, Бенц поставя началото на автомобилостроенето.

Особен интерес буди поредицата на миниавтомобилчета от първите години от създаването на автомобила – първите пощенски и автомобилни карети. Интерсни са и моделите от различни марки на италианското автомобилостроене – Фиат и Ламборджини. Германия е представена с почти всички свои марки автомобили, произведени през годините.
Правят впечатление количките от бившия Съветски съюз като първия руски автомобил, произведен през 1908 г., моделите на известните Чайка и Волга.

снимка: Исторически музей - Свиленград снимка: Исторически музей - Свиленград

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button