Външни публикации

Може ли Португалия да се измъкне от груповата фаза на Евро 2020?

Португалия започна с летящ старт битката в Групата на смъртта на Европейското първенство по футбол 2020. Победата над Унгария с голове в последните 10 минути вдъхна увереност на Кристиано Роналдо и компания за защита на титлата. Последвалата загуба от Германия с 2:4 не просто сгъсти облаците над главите на португалците, а значително заплете ситуацията в група F. Повечето онлайн залагания даваха предимство на Франция срещу Унгария, но вдъхновената игра на маджарите и равенството със световния шампион на практика правят прогнозирането на изхода от групата невъзможно.

Роналдо счупи прокобата и най-сетне отбеляза гол във вратата на Германия, но добрите новини за неговите съотборници свършиха набързо с двата им автогола в мача. След това немците установиха доминация на терена и поразиха още два пъти вратата на Руи Патрисио. Може ли актуалният носител да трофея да остане в надпреварата или ще отпадне още на старта?

Ето каква е ситуацията преди решаващите последни битки в груповата фаза

Франция води с 4 точки и почти сигурно продължава напред в турнира, което напълно се вписва в очакванията на специалистите. Германия е на второ място с 3 точки, колкото има и Португалия, но немците са с предимство заради директния двубой. На последно място е Унгария, чиято 1 точка всъщност съхранява надежди за продължаване напред в турнира, ако Франция победи Португалия, а унгарците вземат трите точки от Германия. Това, разбира се, не е най-очакваният сценарий, но все пак нека разгледаме всички възможности за второто място.

Два отбора – Португалия и Германия, имат по-сериозни шансове да се окажат там след края на груповата фаза. Програмата на “мореплавателите” определено е по-тежка, защото ги очаква сблъсък със световния шампион Франция, докато за Германия ще е достатъчно да победи унгарците.

Да отписваме ли Роналдо и компания?

Португалия е в деликатна ситуация. За да продължи напред, тимът се нуждае от задължителна победа над Франция. Надали световните шампиони ще се дадат без бой, като дори точка ще им стигне за следващата фаза, без значение от резултата на Германия. Равенството обаче няма да се хареса на отбора на CR7,защото те ще съберат 4 точки и ще бъдат изправени от Германия при победа над Унгария.

Ако пък германците загубят от Унгария, а Португалия спечели срещу Франция, тогава португалците ще оглавят групата с 6 точки, унгарците ще се изравнят с Франция с по 4 точки и крайното класиране ще се реши от головата разлика. Германия пък ще остане последна с 3 точки. Това обаче противоречи на очакванията за германска победа над маджарите. Вариантът за мореплавателите е да попаднат сред четирите най-добри трети отбора от групите, но за целта ще се броят спечелените точки, головата разлика и вкараните голове.

Може ли Унгария да хвърли бомбата?

Към момента изглежда малко вероятно Унгария да продължи напред. Това минава през задължителна победа над Германия, която тепърва започна да набира скорост, както и през победа на Франция над Португалия. В този случай унгарците ще завършат на второ място след французите.  Както се вижда, Групата на смъртта е напълно непредсказуема. Развръзката предстои на 23 юни, когато са финалните двубои от груповата фаза.

До момента Евро 2020 предлага изключително интересни мачове, като изненади изобщо не липсват. Засега единствено Италия, Нидерландия и Белгия успяха да се откъснат отчетливо от конкурентите. В останалите групи играчи и фенове ще треперят до последно. Не е ли именно това напрежение, именно тази тръпка с висок заряд, причината, заради която толкова много хора обичат футбола?

Back to top button