Хасково

Книга учи, че всички деца се усмихват на един и същ език, дори и „различните“

Книга ще помогне на децата в Хасково и региона да опознаят връстниците си със специфични потребности и да ги приемат по-лесно. Тя се казва „Да се запознаем с „различните“ деца на България“ и ще бъде представена в детските градини и училищата в областта.

Кампанията „Да се запознаем“ е на автора на проекта „“Различните“ деца на България“ Анна Йончева и на председателя на фондация „Можем Заедно“ Ваня Тодорова, а координатор за Хасково е Петя Дамянова. Днес тя се срещна със заместник – областния управител Виолета Желева.

Различните деца на България
Петя Дамянова и Виолета Желева

Желева ще съдейства книгата да стигне до повече деца в градините, а след това и в училищата. „Липсва достатъчно информираност по отношение на децата със специфични потребности и затова тази книга ще допринесе за повече толерантност и уважение. Надявам се тази инициатива да промени нагласите на обществото към хората с увреждания и да изгради разбиране, уважение и приемане към тях“, казва заместник – областния управител.

„“Различните“ деца на България“ е фотопроект, създаден Анна Йончева като майка на две деца без увреждания, която се е сблъскала с нетърпимостта, най-вече на другите родители към „различните“ деца на детската площадка. Повод за старт на проекта дава неприятна случка именно на детската площадка, където съученик на дъщеря й се опитал да я убеди да не играе с момиче в инвалидна количка, казвайки й, че болна и заразна. Тогава тя решила, че може да снима всички тези деца и да ги показва, за да свикнат останалите с тяхното присъствие.

Различните деца на БългарияНа 66 цветни страници авторките представят 35 слънчеви деца, диагностицирани с различни заболявания, сред които тумор на гръбначния стълб, синдром на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм, спинална мускулна атрофия, епилепсия, умствена изостаналост, слепота, глухота, спина бифида и други редки заболявания. Освен цветни фотографии на всяко от усмихнатите деца, книгата съдържа и общи, типични за описаните състояния характеристики, целящи единствено да помогнат на другите деца да ги разпознават. Всички описания са кратки и с чисто информативен характер, а за по-подробна и специализирана информация авторките съветват всеки желаещ да научи повече, да се обърне към специалисти в областта.

Една от основните причини тези деца да остават невидими и неприети е, че лисва достатъчно информираност за техния живот и техните нужди, споделят авторите на книгата, които се надяват, че тази грешка може да бъде преодоляна. Техният призив е „Позволете ни да ги запознаем“.

На днешната среща в Областната администрация в Хасково е обсъдена и възможността кампанията да има продължение като се организират и срещи на деца с техните връстници със специфични потребности.

Още за „Различните“ деца на България във Facebook

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button