Хасково

Говори специалистът: Къде се крият змиите и как да действаме при ухапване

През последните дни случаите на ухапани от змии в Хасково и региона станаха ежедневни. Сезонът на змиите е в разгара си. За това говорят и сигналите на читатели на Haskovo.info. Последният такъв е от снощи, когато змия е заснета до стадион „Хасково“.

Змия
Змия е заснета до стадион „Хасково“ снощи

Първите жертви на влечугите за сезона са 50-годишен хасковлия и 15-годишно момиче от Любимец, които бяха транспортирани в клиники в Пловдив. Вчера змия ухапа по ръката и 84-годишен мъж от стамболовското село Долно Черковище, който беше настанен в хасковското Хирургично отделение.

Докторът по биология Красимир Христов, който е председател на Тракийското херпетологично дружество и главен експерт към терариума в Минерални бани коментира пред Haskovo.info, че в хасковския край от отровните змии се срещат основно пепелянките. Той е категоричен, че ако влечугото не се закача, няма проблем за хората.

Ухапванията се делят на два вида – сухи и ефективни, обяснява специалистът. При сухите не се инжектира отрова и при някои видове змии повече от половината ухапвания са такива. При ефективните ухапвания най-често всички симптоми се проявяват през първите 2 часа. Необходимо е лекарско наблюдение през първите 24 часа.

Леко ухапване е когато отокът не се разпространява в рамките на 30 – 60 минути. Средно е ако от половин до един час отокът се разраства – от пръстите до над лакътя и се наблюдават симптоми на общо отравяне, болезненост по цялото тяло, понижено кръвно налягане, гадене, повръщане. Тежкото се наблюдава рядко при ухапване от едри пепелянки, като обикновено симптомите са като при средното, но се проявяват по-силно и по-бързо.

Има леки ухапвания, при които пострадалите могат да се възстановят за едно денонощие без серотерапия и дори без лечение. Има средни и тежки ухапвания, където е необходимо интензивно лечение, съчетано с въвеждане на противозмийски серум, което е от решаващо значение за възстановяване на пострадалия.

При ухапване трябва да се използва всяка възможност за най-бързо транспортиране на пострадалия в болница. Д-р Христов препоръчва на първо място да се отчете времето на ухапването, пострадалият трябва да се успокои, да легне и да не извършва активни движения. Необходимо е почистване на раната еднократно с влажен тампон, но без да се тампонира. От раничката трябва да се отдели максимално количество кръв – най-добре е това да става с екстрактор за отрова, но ако няма може да се прави и с уста. Изсмукваната течност трябва да се изплюва. Тази манипулация има смисъл да започне до 5 – 6 минути след ухапването. Ухапаният крайник трябва да се обездвижи, главата на пострадалия да се постави ниско отстрани. Вентилацията в помещението да се усили и да се инжектира адреналин. Пострадалият да пие обилно течности, които да не са горещи.

„Повечето от пепелянките са спокойни влечуги и не са нападателни или хапливи, но има и агресивни екземпляри, които се срещат рядко. Стоящата неподвижно пепелянка е трудна за откриване и лесно може да бъде настъпена или притисната. Това е и основната причина за ефективните ухапвания в България“, казва д-р Христов.

Очакванията са, че в жегата змиите са по-малко активни и се крият. Високите треви обаче създават опасност животните да бъдат настъпени и да последва ухапване. Така е станало и в един от последните случаи в Хасково, когато човекът отишъл на гробищата и бил ухапан докато разчиствал без да види змията.

84-годишен мъж е в хирургия след ухапване от змия

Поредно змийско ухапване – пострада 15-годишно момиче

Сезонът на змиите: 50-годишен хасковлия в болница след ухапване

ИЗПРАТИ НОВИНА

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.06.2021 21:49 21:49

Доста полезно. Браво

Back to top button