Външни публикации

Кой ще спечели Евро 2020?

Европейското първенство по футбол започна с огромни очаквания. След година закъснение, тъй като шампионатът на Стария континент беше отложен заради пандемията, любимата игра се завърна, за да донесе горещи емоции и да върне феновете по стадионите. И това не е всичко. Повечето онлайн букмейкъри бяха шокирани от прогнозата на суперкомпютъра за финал между… Дания и Чехия, с триумф за чехите. Евро 2020 е катализатор за индустрията на спортните залози. И понеже има всякакви очаквания и теории, решихме да обобщим най-странните от тях накратко.

Изкуствен интелект отрежда победата на Франция

Най-логично е актуалният световен шампион да бъде основен фаворит за Евро 2020. Ето защо повечето анализатори дават предимство на отбора на Франция, който е пълен с толкова много таланти, че да разполага с два равностойни отбора. До същата прогноза стига и изкуственият интелект. Вземайки предвид статистическите данни от миналото, моментното състояние на отборите и степента на трудност на противниците им, алгоритъмът стига до извода, че има най-голяма вероятност Франция да стане европейски шампион. Според експертите е напълно възможно да се стигне до финал между Франция и Белгия, чийто тим също е висококачествен и експлозивен.

Числата и тенденциите издават титла на Германия

Ако приложим някои от принципите на статистиката, то купата ще отиде в Германия, която всъщност държи в своята витрина рекордните 3 титли на Стария континент. Разглеждайки последователността на предишните международни триумфи на Бундестима, ясно личи една тенденция – момчетата на Льов трябва да спечелят европейското точно сега. Причината е, че винаги когато са печелили световната титла, германците са триумфирали не на първото, а второто по ред след това европейско първенство. Именно така се случва през 1972, 1980 и 1996. Германия спечели последната си световна титла на Мондиала през 2014 в Бразилия, а на следващото Евро 2016 загуби от Франция на полуфинал. Ако същата логика се запази, то Германия трябва да триумфира на Евро 2020.

Предсказания от животни

Белият лъв Бой от зоологическата градина в североизточен Тайланд също е зает да прогнозира двубоите от Европейското първенство по футбол. Служителите му поднасят парчета месо със съответното знаме на отбора. Лъвът просто трябва да захапе едно парче – и това е. Досега Бой позна, че Германия ще надвие Португалия, но даде грешна прогноза за победа на Полша срещу Испания. На предишни световни първенства сме чували за прогнози от всякакви животни, като особено популярен беше октоподът – оракул Паул. Той позна всички мачове на Германия, а и не само, на Мондиала в ЮАР. За съжаление, култовият обитател на аквариума в Оберхаузен почина и няма как да се възползваме от специалните му умения.

Сега мястото му заемат слонът Йашода от Хамбург (позна победата на Франция над Германия), котаракът Ахил от Ермитажа в Санкт Петербург (позна победите на Белгия над Русия и на Италия над Турция), както и кучето Пепър, който успешно предсказва мачове от Шампионската лига. Разбира се, подобни прогнози от животни са само забавен детайл от пейзажа и допринасят за празничната атмосфера на Евро 2020.

Във всяка странна прогноза има доста истина

Отново се връщаме до прогнозата на суперкомпютъра, създадена чрез симулация на базата на статистически данни, резултатите от минали първенства и други данни. Защо пък да не видим на финала аутсайдери като Чехия, Словакия и Уелс, които обаче се представят силно и успяват да объркат сметките на фаворитите? Имайки предвид историята на Европейското първенство и конкуренцията в съвременния футбол, това не е невъзможно. Триумфът на Гърция (2004) бе също толкова неочакван, но ни напомни за пореден път защо футболът е най-великата игра.

 

Back to top button