Любопитно

„Първите дами на Средновековна България“ и Тракийска вечер на поезията в библиотеката

Книгата на проф. Пламен Павлов „Първите дами на Средновековна България“ ще бъде представена на 28 юни от 17:30 часа в читалня №1 на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Средновековната българска история е изпъстрена с образи на владетели, военачалници, духовници и благородници, които завладяват въображението на съвременния човек. Макар и съвсем обяснимо, встрани от вниманието ни остава ролята на жената в тогавашното общество. Тази книга ще даде отговорите на някои прелюбопитни въпроси, които всеки почитател на историята би си задал: Кой български цар е бил женен за французойка? Имал ли е Симеон Велики дъщеря? Кои български принцеси стават „първи дами“ в чужди страни и красят владетелските дворове от Ромейската и Латинската империя до Босна и Полша? Коя българка е единствената владетелка в Европа през XIV в. без благороднически произход?

Организатори на премиерата са общината, библиотеката и сдружение за култура „Хасково – 2015“. Слово ще изнесе Недялко Бакалов.

На 29 юни от 17:30 часа в библиотеката ще се проведе Тракийска вечер на поезията – среща на поети от Стара Загора и Хасково в памет на Петър Василев.

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button