Хасково

Хасковски фотограф на експедиция в Судан

Илия Илиев

Илия Илиев

Хасковският фотограф Илия Илиев и Ивайло Ангелов от Българско дружество за защита на птиците са в Судан във връзка с проект за проучване на местата за зимуване на египетския лешояд. Египетският лешояд е вид, застрашен от изчезване. В България има около 35 двойки в Източните Родопи. За тях знаем, че зимуват в Африка, поясни пред Haskovo.info Стойчо Стойчев от дружеството. Къде точно се случва това обаче и какви са условията не е ясно. 

Затова целта на експедицията в Судан е да се проучат местата там и евентуалните заплахи, което ще допринесе за опазването на египетския лешояд. Само през последните 10 години броят на птиците от този вид е намалял наполовина, а има опасност до 20 години той напълно да изчезне, съобщи Стойчев. 

Двамата българи вече са в Порт Судан, там те ще имат водач. Експедицията ще продължи 10 дни, а всички проучвания ще бъдат филмирани. Това е втората подобна експедиция, организирана от Българско дружество за защита на птиците. Първата е била в Етиопия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.09.2010 14:28 14:28

Успех на момчетата и стискаме палци да се върнат благополучно! И браво на Haskovo.info за отразяването – не всеки ден се ходи в Судан!!!

Back to top button