Избори 2021

Демократична България: С кастрация, контрол и приюти ще решим проблема с бездомните кучета

С няколко основни стъпки можем да решим проблема с бездомните кучета в Хасковска област и страната, заяви кандидатът за народен представител от листата на „Демократична България – Обединение“ Георги Апостолов – Гопи на среща с неправителствени организации и зоодоброволци в Хасково.

Основните мерки са кастрация на всички животни на улицата, чипиране и контрол на кучетата в градовете и селта и изграждането на приюти. Апостолов е експерт кинолог с 30-годишен опит, международен съдия и собствник на един от водещите центрове за обучения на кучета.

Демократична България
Катя Панева и Георги Апостолов

„Целта на срещата е да обсъдим как да се намали броят на бездомните животни в страната, което е голям проблем и за нашата област. Двамата с Георги сме от Димитровград и там по някакъв начин, като че ли е овладян процесът, но за жалост в Хасково има доста бездомни кучета“, каза в началото на срещата водачът на листата на „Демократична България“ Катя Панева. Тя беше категорична, че подобни срещи трябва да се правят регулярно, за да може да се обменят добри практики. Тя допълни, че е нужно обединение за решаването на проблемите, независимо от политическите пристрастия.

Демократична България

Апостолов каза, че идеята му е чрез политическите партии да се постигнат нужните законови промени, които бяха обсъдени тази вечер. „Всички НПО-та трябва да работят сихноризирано с общините за изграждане на приюти, осиновяване на животните и регистрирани на всички животни. По този начин за няколко години ще може да спрем тази популация. Сега лично наблюдавам ентусиасти, които събират средства и помагат на болни животни, но това става с мъка. В областта има достатъчно хора, които се занимават с това нещо и могат да си помагат като се обединят“, каза Апостолов. Той посочи, че преди няколко месеца е влязъл в политиката, защото вижда нуждата от действия.

Демократична България

Участниците в срещата се обединиха върху това, че трябва да има засилен контрол от страна на зоополицията, за която има закон, но реално не действа. Те коментираха, че дори и да има перфектният закон, ако той не се спазва, няма да има ефект. От неправителствените организации казаха, че трябва да се заложи понятието Приемен дом, каквито има и в съседна Румъния. Това може да бъде всеки частен дом, в който се отглежда спасено от улицата или изведено от приют животно.

„В приютите трябва да има програми как да се гледат тези животни. На Запад, въпреки че няма бездомни кучета, има приюти. Ходил съм на много места и знам какво представляват. Влизал съм в приюти, които приличат на зоопарк. Там отива семейството, избира се някое кученце, харесват го, има треньор, който описва храктера му и дали е подходящо за съответното семейство, за да бъде осиновено“, каза Георги Апостолов, който се надява някой ден това да се случи и в България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button