Любопитно

Димитровградският музей подготвя изложбата „Мостове на дружбата“

Историческият музей в Димитровград подготвя изложбата „Мостове на дружбата“ съвместно с Държавен архив – Хасково, съобщават от общината.

Целта е да се представи и популяризира една от интересните колекции на музея, свързана със създаването на Световната организация на побратимените градове и международните връзки на Димитровград.

Началото на тази колекция е поставено от един от първите му кметове, Петър Йорданов, който през 1957 г. участва в Учредителния конгрес на Световната федерация на побратимените градове в град Екс-ле-Бен, Франция. Той дарява на музея една голяма сбирка от документи, снимки, подаръци, символи и пр., свързани с дейността на организацията и побратимяванията на градовете. През годините колекцията се обогатява, но голяма част от нея не е показвана никога.

До 1989 г. Димитровград се побратимява с 8 градове, включително един отвъд „желязната завеса“ – Гросето (Италия). Днес градът поддържа приятелски връзки с още 10 града от Европа, Балканите и един от Китай – Дзяо-Дзин.

Изложбата трябва да бъде готова за празника на Димитровград – 2 септември. Ще се издаде двуезичен каталог, предвидено е заснемане на 3- минутен видеоразказ по темата. Проектът за изложбата е финансиран с 2 604 лв. от министерството на културата.

Междувременно от музея обявиха програмата си за Европейската нощ на музеите. На 3 юли от 17 до 23 часа отворени за посещение при свободен вход ще бъдат Историческият музей, Дом-музей „Пеньо Пенев“, Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ и Ретро апартамента.

Програмата за Европейската нощ на музеите

17.00 часа – ХГ „Петко Чурчулиев”

Изложба – плакат по проект „Плакатът остава”, финансиран от НФ „Култура”

18.00 часа – Дом – музей – Пеньо Пенев

„Поетичен дует” – Ива Иванова и Митко Ламбов

19.30 часа Исторически музей

Награждаване на дарители и приятели на музея
Концерт на фолклорен ансамбъл „Орфей” при НЧ „Родопска искра 1880”, град Чепеларе.

Съпътстващи прояви:
Ателие „Плъстене на вълна”(лятна градина)
Ателие „Моделиране с глина”(лятна градина)
Щанд за късмети (изложба „Народна астрономия и метеорология на РЕМ – Пловдив”)

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button