Хасково

Хасковският съюз на диабетиците дари манастир

Хасковското сдружение „Съюз на диабетиците“ направи дарение на Устремския манастир „Света Троица“. Поводът бе храмовият празник на светата обител.

С лични средства членовете на сдружението закупиха хранителни продукти за нуждите на действащия девически манастир от Сливенската епархия на Българската православна църква. Всички с готовност подкрепиха идеята за дарението в духа на християнската традиция, каза председателят на организацията Христина Мантарова.

Манастирът „Св. Троица“ е обявен за паметник на културата заедно с Каракольовата дупка – малка пещера с неправилна форма и множество ниши по стените и сводовете, която е била използвана за скален храм през Х век.

Възникналият през 14 век манастир става девически с около 30 – 40 монахини, които дошли от манастира „Св. Теодор Студит“ край днешното свиленградско село Студена. Всяка година на храмовия празник край манастира се провеждал голям панаир, на който идвали търговци от близки и далечни краища на Османската империя и дори от Египет.

Традицията продължава и днес с ежегоден събор с надпявания и народни борби, организиран със съдействието на община Тополовград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button