Любопитно

Песни, танци и представяне на книги на първия събор „Вяра, традиции, род и родина“ в Хасково

Народни песни и танци, както и представянето на книги имаше на първия събор на наследниците на тракийските и македонските бежанци „Вяра, традиции, род и родина“ в Градската градина в Хасково.

Съборът започна с минута мълчание в памет на загиналите предци. Събитието се организира от независимото тракийско сдружение „Доган Хисар“ и амбицията е да се провежда ежегодно в първата неделя след Петровден.

Събор

Програмата включваше представяне на VII-я музеен сборник „История на селата Мерхамли и Тахтаджик“ от директора на свиленградския музей Елена Митева. Тракийският певец Тодор Кожухаров представи книгата си „Живот, събран в песен“, в която са включени 60 авторски и автентични песни от богатия му репертоар, както и любопитни факти от творческия му живот. Здравка Сабахова представи информация за войводата Митрю Аркурмарев, а Румен Иванов – новата си книга, посветена на българското население в Егейска Македония – „Невидимите българи в Южна Македония“.

Пред публиката се представиха Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ от Кърджали с Фолклорен певчески състав „Тракия“, Детския танцов състав „Тракийче“ и Иванка Боянова – солистка от Детския певчески състав „Звездица“, Янка Раданова Василева – солистка на групата за автентичен фолклор „Здравец“ при Народно читалище „Съгласие 1928“ – село Чокоба, община Сливен, Тракийско Дружество „Тракия – Сливен“, Тодор и Донка Кожухарови, както и Ансамбъл „Гоце Делчев“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
04.07.2021 18:22 18:22

Моите прародители са от с.Сачанли.Днес ,провокиран от голямата разгласа за някъкъв събор на тракийци,ходих да видя,какво е това нещо.Срам ме обхвана.да срам !Това ли са нашите събития,това ли е новото тракийско събитие.? Абе хора организатори,защо така евтино залагате емоциите на тракийските потомци,Кой ви впрегна в тази глупост или вие сами.Ами че то ние сачанлийци да направим дружество,или пък и тези от Балъкьой или,Тахтаджик или и други та да се изложим още повече пред наште предци.Тракийци си имаме доста исторически места и събития,че да търсим изява на още други.Защо обвивате гузни съвести с цветни неща,Защо,срам ме побива от вашта измишльотина,Срам.

Анонимен
Анонимен
04.07.2021 18:39 18:39

Живея на бул.“Илинден “ Хасково,мина една жена възрастна,и уведомява,ще има тракийски събор идете в градската градина.Ще има песни,речки,танци,хора,и курбан,Казах на снахата да ме заведе и ме заведоха.Хора малко повече деца в носийки,и стари хора като мен.Нищо от казаното от жената.То аз си знам имаме си Петрова нива,Илиева мива,Маджароо,Аврен и там си ходя.И става нещо силно и голямо,а сега какво излъгах се.Дано друг път да не се излагат наште хора от тракийското дружество.

Мдааа..
Мдааа..
04.07.2021 18:56 18:56

Прекрасно събитие!
От вчера в тракийския квартал е тръгнал Сарджев да ни увещава да не ходим на събитието,защото било на други. Направо смях в залата. А иначе ансамбъл Гоце Делчев беше разкош! Повече от час играха, напълниха ми душата. И Тодор Кожухаров пя повече от час. Голям човек! Просто голям!

Анонимен
Анонимен
05.07.2021 13:32 13:32

Прекрасна идея! Беше страхотно!

Дялко
Дялко
26.08.2021 15:27 15:27

Ако има съчанлийци, да заповядат тук – https://www.facebook.com/groups/571995566630732

Back to top button