Любопитно

Хасковски хор събра аплодисменти в Стара Загора

Женският народен хор „Зора-Зорница“ при хасковското читалище „Зора-1982“ успешно участва в Четвъртия национален хоров фестивал „Августа Траяна“ в Стара Загора, посветен на 75-тата годишнина на тамошния смесен хор „Родина“. На сцената в Лапидариума на Регионалния исторически музей формацията с диригент Иванка Топузова изпълни песните „Брала мома ружа цвете“, „Бре Петрунко мори“, „Девойко мари хубава“.

Събитието, организирано от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина“, няма конкурсен характер. Целта е да се популяризира по-широко красотата на хоровото изкуствo, да се осъществи културен обмен и сътрудничество между хоровите състави от България и чужбина.

Хор „Зора-Зорница“ е създаден през 2018 г. Изпълнява обработки на народни песни на известни български композитори, като Филип Кутев, Стефан Мутафчиев, Атанас Илиев, Димитър Стоев и др. В репертоара на хора са включени и авторски обработки на диригента на хора.

Както Haskovo.info писа, наскоро хорът зае първо място в категория певческа група за обработен фолклор на Международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници“, който се провежда ежегодно в Свиленград.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button