Хасково

Мерят кръвната захар на желаещите на площада в Хасково

На площад „Свобода“ в Хасково днес от 11 до 13 часа ще бъде разположена шатра, където ще се измерва кръвната захар на желаещите. Доброволци ще раздават информационни материали, свързани с диабета, съобщават от общината, която се присъединява към Националната кампания „България срещу диабета“.

В периода 26 юни – 8 юли се организира и национален поход под надслов „България срещу диабета“. Идеята е малък брой индивидуално организирани колоездачи да пристигат при всеки от диабетните патрули в областните градове, за да промотират здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция.

Инициативата е на Лайънс клуб – Видин, съвместно с всички Лайънс клубове в
страната, Българска асоциация Диабет, Българското национално сдружение по детска
ендокринология и с подкрепата на всички общини от 28-те областни градове в
България.

В рамките на проекта предстоят още: провеждането на 28 обучения на диабетни сестри – медицински лица към училища и детски учебни заведения, провеждането на 4 диабетни лагера за деца с диабет тип 1, придружени от родител, създаването на една нова общност, която ще се бори срещу пандемията на века – диабета.

Основната цел е да се създаде национална мрежа за борба с диабета, която да повиши
осведомеността на населението за болестта и начините за превенция, както и да изгради
човешки ресурси в страната чрез обединение на усилията на Лайънс клубовете, Националните диабетни асоциации и местните власти, допълват организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button