Хасково

Обучиха ръководствата на СИК-овете. В сряда всеки може да пробва машината пред кметството в Хасково

Ръководствата на Секционните избирателни комисии в Хасковска област преминаха обучение с машината за гласуване за изборите за народни представители на 11 юли. Техник представи всички стъпки при работата.

От фирмата предупредиха, че повечето дезинфектанти, които се използват масово са за ръце и не са подходящи да се прилагат върху екрана на машината. Специалистът посочи, че на последните избори е пробвал да гласува след дезинфекция на дисплея и са му трябвали три опита, за да сработи избора му. Засега нямало информация за проблеми при гласуване с ръкавици.

Обучение

Техникът посочи, че за една машина са предвидени две ролки и описа стъпките на смяната й. Една ролка стига за около 500 избиратели. Има протокол какво се прави при спиране на тока, като след опредлено време се минава изцяло на гласуване с хартиени бюлетини.

Експертът обясни, че машините са сертифицирани да работят до 60 градуса температура в помещението и не очаква проблеми на изборите. Той допълни, че техниците знаят да не поставят машините до прозорци и врати, където да ги нагрява пряка слънчева светлина.

Всеки гласоподавател има 5 минути, за да упражни своя вот. Ако времето изтече председателят на секцията може да му даде втора карта, с която да продължи да гласува.

Един техник отговаря за минимум 5 секции и периодично през деня ще проверява работата на машините.

Предстои обучение и на редовите членове на секционните комисии. Утре от 10:30 часа в спортна зала „Дружба“ ще бъдат обучени членовете на селските секции, а градските са от 13:30 часа. Избирателите пък ще могат да се обучат на гласуване с машина пред сградата на кметството в Хасково от 14:30 до 19 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button