Хасково

38 са свободните лекарски практики в Хасковска област

38 са незаетите лекарски практики в Хасковска област, съобщават от областна администрация.

Темата за обезпечеността на лекарите в региона и провеждането на кампания за справяне с проблема е била дискутирана между зам.-областния управител Виолета Желева и директора на РЗОК – Хасково Ирина Колева.

Среща

Честа причина незаетите практики е пенсионната възраст на общопрактикуващите лекари, а след това на тяхно място трудно се намират нови специалисти, коментира д-р Невяна Сойтариева, началник контрол в РЗОК-Хасково. В Тополовград и Симеоновград практиките са оголени заради смъртта на общопрактикуващите лекари. В по-труднодостъпните общини като Ивайловград и Маджарово, където се отпускат допълнителни средства заради спецификата на района, също се отчита липса на лекари.

С цел подобряване координацията между заинтересованите звена ще се проведат срещи с кметовете на общините като основно те трябва да спомогнат за подготовката на материалната база, с която разполагат. След това ще се проведат срещи със съсловните организации за осигуряване на медицинска грижа по места при възможност.

Беше обсъдено и стартиращото днес ново мобилно приложение с цел предотвратяване на фалшиви хоспитализации. То ще съдържа информация за здравното досие на пациента, имунизационния паспорт и какви здравни услуги му се извършват. Достъпът се осъществява чрез ПИК, който може да бъде предоставен от РЗОК, ПИК от НАП или електронен подпис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button