Хасково

38 са свободните лекарски практики в Хасковска област

38 са незаетите лекарски практики в Хасковска област, съобщават от областна администрация.

Темата за обезпечеността на лекарите в региона и провеждането на кампания за справяне с проблема е била дискутирана между зам.-областния управител Виолета Желева и директора на РЗОК – Хасково Ирина Колева.

Среща

Честа причина незаетите практики е пенсионната възраст на общопрактикуващите лекари, а след това на тяхно място трудно се намират нови специалисти, коментира д-р Невяна Сойтариева, началник контрол в РЗОК-Хасково. В Тополовград и Симеоновград практиките са оголени заради смъртта на общопрактикуващите лекари. В по-труднодостъпните общини като Ивайловград и Маджарово, където се отпускат допълнителни средства заради спецификата на района, също се отчита липса на лекари.

С цел подобряване координацията между заинтересованите звена ще се проведат срещи с кметовете на общините като основно те трябва да спомогнат за подготовката на материалната база, с която разполагат. След това ще се проведат срещи със съсловните организации за осигуряване на медицинска грижа по места при възможност.

Беше обсъдено и стартиращото днес ново мобилно приложение с цел предотвратяване на фалшиви хоспитализации. То ще съдържа информация за здравното досие на пациента, имунизационния паспорт и какви здравни услуги му се извършват. Достъпът се осъществява чрез ПИК, който може да бъде предоставен от РЗОК, ПИК от НАП или електронен подпис.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button