Избори 2021

Кандидат депутат избра България пред Белгия заради доброто развитие

Емил Френгов е №15 в листата на ГЕРБ-СДС в Хасково

Емил Френгов е 32 годишен млад мъж, направил избора да се върне в България въпреки предложенията и възможностите, които има навън. Инженер-химик по образование в момента работи като търговски представител. Емил Френгов е сред младите лица на ГЕРБ. От 2019г. е общински съветник в Общински съвет Димитровград, а на тези избори е кандидат за народен представител в листата на коалицията ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ
Емил Френгов

Кое Ви насочи към политиката и ГЕРБ ли беше първият избор?

 – ГЕРБ беше първият ми избор. Именно добрата работа на кмета Иво Димов и неговият екип ме мотивираха да вляза в политиката. Първият аргумент беше привличането на такъв голям инвеститор като Язаки на територията на община Димитровград. По това време аз бях в Белгия, където си изкарвах прехраната. Когато дойде възможността да се върна в България, не се замислих дори и за секунда. Развитието на Димитровград ме върна в родината. Димитровград е една от общините, която може да бъде давана за пример. Дори въведох хаштаг в социалните мрежи  – #кмет за пример. Работата на местната власт тук и развитието на общината са причините, които ме накараха да се върна.

Тези по-малко от 2 години в Общинския съвет как промениха отношението Ви към политиката?

 – Клишето, че политиката е мръсна работа. Средата, която човек избира и екипа, с който работи са най-важното нещо в политиката. При нас в партия ГЕРБ в Димитровград сме добър екип от млади хора и хора с опит. Ние има откъде да учим, имаме и пример, който да следваме. Имам докладна записка, подкрепена от Общинския съвет единодушно. Тя е за местността Райновска курия край село Райново, която искаме да направим Защитена зона, за да може да се развива. Там има много защитени видове растения и животни, а за мен това е приоритет. Активно подкрепям и спорта в града. Наскоро имах среща с клуба по бадминтон, който съществува от 2005 година. Тяхната молба към мен, като общински съветник, беше да им бъде осигурена възможност да бъдат домакин на държавен личен шампионат. Поех ангажимент да осигуря единственото нещо, което им е нужно – игрова база и заедно с кмета Иво Димов ще работим за развитието на спорта.

Какво Ви казват хората при срещите с тях и в качеството на общински съветник, а и сега като кандидат за депутат?

 – Хората искат да знаят, имат нужда да се говори открито с тях. Често ме питат за инфраструктурните проекти, които се изпълняват. Напоследък най-често за ремонтите на мостовете в Димитровград. Като им се обясни, дори и да е имало недоволство, те разбират ситуациите. Смятам, че това да си близо до хората е много важно за нас политиците, защото това е най-точният коректив за нашата работа.

Ако се върнем на хаштага #кметзапример. Кое е това, което може да се извлече като пример от работата на местната власт в Димитровград и да бъде приложено на национално ниво?

 – Развитието на общината, подобряването на инфраструктурата, привличането на инвеститори – всичко това може да се направи и на други места. Работата по проекти и обновяването на средата може да се случи при добро желание и упорита работа. Този модел работи и начини има. Когато имаш добра идея е важно да я аргументираш добре, дори и да има несъгласни с нея.

Какви са приоритетите Ви? Кои са проблемите, които трябва да бъдат решени неотложно?

 – Не искам да обещавам неща, които не мога да направя. Празни обещания може да дава всеки. Аз съм на принципа, че нещо трябва да се провери и анализира доколко е възможно преди да се обещава, че ще се случи. Така смятам да работя и в бъдеще.

Привличането на инвестиции е една от най-важните ни цели. Именно в тази посока трябва да работи държавата, защото когато има инвестиции, те осигуряват добра среда и възможности за хората. Не е нужно държавата да дава директно наготово нещо на хората, защото осигурявайки добри условия за инвеститорите, всичко се нарежда – има и работни места, и повишаване на доходите. А едно от най-важните условия да има инвеститори е добрата инфраструктура. Така стана и с Язаки. Тук беше построена магистрала Марица, която осигури възможността да се появят няколко предприятия. Изключително важно е и доброто отношение на властта към бъдещите инвестиции, защото част от тези предприятия избраха Димитровград, след като вече се бяха отказали от други общини.

Изводи от срещите по време на кампанията?

 – Хората вече са изморени от избори. Не им се занимава. Сега например има и страх, но не от партии или политици. Страх ги е от машинното гласуване. Част от тях не са сигурни, че могат да се справят, други не са сигурни, че вотът им ще бъде отразен правилно.

Повечето хора ги интересува какво се случва в тяхното населено място, в тяхната община, без значение дали изборите са местни или парламентарни. Питат ни какво ще направим за селата и градовете. Аз обичам да им давам пример с причините, поради които аз се върнах в България и в Димитровград. Сигурен съм, че добрият темп на развитие ще продължи.

Казахте, че хората са изморени от избори. Вие как оценявате ситуацията в момента?

 – Действително е хаос, в който трябва сложим ред, какъвто е и слоугънът на нашата кампания. Последната година показа ясно как стоят нещата. По време на пандемията България успя да се справи сравнително добре с Covid-кризата. Хората, които управляваха ситуацията, не спяха ден и нощ. Тези хора сега ги няма и това води до хаос. Именно промените, които настъпиха след изборите през април, създават хаоса. Липсва ясна представа как държавата ще продължи напред. Няма ясни аргументи защо се сменят хора в агенции и институции, въпреки техния професионализъм. Реваншизмът създава хаос. Популизмът се използва като инструмент за манипулации.

Хората трябва да излязат да гласуват, независимо за кого, защото така показват загриженост за държавата, показват, че са будни и така поемат своята отговорност да изискват от избраните да работят за тях.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button