Регион

Ремонтират основно културен дом „Химик“ в Димитровград

Културен дом „Химик“ в Димитровград ще бъде ремонтиран цялостно отвън и отвътре, включително и с прилежащото към него парково пространство, съобщават от общината.

Това е една от емблематичните сгради на Димитровград. 1 282 кв. м. е застроената площ, а разгърнатата е над 3 000 кв. м. Сградата е строена през 1943 г. и това ще е първият мащабен ремонт там. 240 дни е срокът, който е предвиден за ремонта и реставрацията й. Освен ремонтните дейности ще се подмени осветлението, сцената, озвучаването, за да може тя да се превърне в една алтернативна сцена за културата, каза кметът Иво Димов.

Той подчерта, че това са целеви средства и разпоредбите на Оперативните програми ясно регламентират тяхното използване, което в случая е предвидено за културна инфраструктура. Димов сподели, че решението на местната власт е било да се кандидатства за възстановяване на две от знаковите сгради в града – тази на театъра и на културен дом „Химик“. Обща стойност на проекта е 3 719 102 лв., като по-голямата част е европейско финансиране.

Ремонт

Проектът изцяло ще запази съществуващата планова схема и функционална обвързаност на помещенията. На първия и втория етаж се запазва мозайката в предверието и централно фоайе, като тя ще се почисти и полира. Ще се извърши цялостен ремонт на съществуващия киносалон и превръщането му в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти и конференции. На сцената паркета ще се запази, като ще се изцикли и полира. Предвижда се подмяна на столовете с нови с подходящи размери, поради което ще се редуцира броят на зрителите – от 400 на 319, от които 221 на партера и 98 на балкона.

Предвижда се още премахване на овехтялата дървена ламперия и монтиране на нова облицовка по стените с цел подобряване акустиката на залата. По пода ще бъде поставен износоустойчив мокет с тефлонова нишка срещу петна и замърсявания. Запазва се съществуващият окачен таван, който ще се почисти и пребоядиса с латекс.

Ремонт

За да се постигне енергийна ефективност клас В на пода на сутерена ще се положи фибран 6 см. Ще се подмени цялата дограма. Запазва се стенописът в централното фоайе, дело на художника Владимир Пенев – син на поета Пеньо Пенев. Каменната облицовка по колоните, стрехите и корнизите ще се замени от врачански варовик. Ще се реставрира скулптурата над главния вход. Ще се възстанови мозайката по външните стълбища и площадки. Мазилката по фасадата ще се измие с параструйка, след което ще се боядиса с акрилна фасадна боя.

Към настоящия момент Културен дом „Химик“ няма осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение. Ще се направи рампа за хора с увреждания от североизток. Покривът изцяло ще бъде подменен. Изцяло ще се реновира ВиК мрежата и ел. инсталацията. Предвижда се цялостна подмяна на сградната отоплителна инсталация и отоплителните тела. Планира се отопление на газ, като се ремонтира съществуващото котелно помещение. Вентилацията и отоплението на самата зала ще се осъществяват от вентилационна камера. Ще се изградят пожароизвестителна инсталация във всички помещения и пожарогасителна инсталация на сцената. Предвижда се система за видеонаблюдение и оповестителна инсталация.

По друг договор на стойност 950 000 лв. ще бъде доставено и монтирано оборудване за цялата сграда – подемници за декори, завеси, киноекран, обзавеждане и специализирано оборудване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button