Хасково

Машините затрудниха част от избирателите, помагат им

Машините за гласуване затрудниха част от по-възрастните избиратели в Хасково. Това наложи да им се помага от членове на секциите.

В една от секциите в хасковското начално училище „Георги Сава Раковски“ преди обяд дойде да гласува 83-годишната Фатме, придружена от дъщеря й Айтем. Баба Фатме не знаела добре български език и изпита големи затруднения при гласуването. В крайна сметка тя успя да упражни правото си на глас подкрепена от членовете на секцията и дъщеря й.

Иначе в големите секции в квартал „Република“ до 10 часа бяха гласували между 30 и 50 човека. В някои от тях по списък има над 900 избиратели.

В СИК 79 на булевард „България“, където гласуват и хора с увреждания, към 9 часа се образува опашка от избиратели. Дотогава бяха гласували 30 души. Някои от възрастните избииратели изпитваха затруднения с машината и им беше помагано от членове на комисията.

Пенсионерката Йонка Славова се справи без чужда помощ. Тя разкза пред Haskovo.info, че гласува за пръв път с машина и се е научила от видеоклиповете по телевизията. Казва, че е лесно и е готова да гласува така и на следващи избори.

Избори

До сутринта се бяха записали 20 трудноподвижни избиратели, които да бъда транспортирани до секцията със специализирания микробус. Хората могат да се записват на телефон 038 59 01 64.

Сутринта имаше струпвания пред някои от секциите във ФСГ „Атанас Буров“. Това основно се дължеше на факта, че от комисиите допускаха само по 1 избирател в помещението, но след като им беше направена забележка, те промениха начина си на работа.

Haskovo.info припомня, че и днес от 8:30 до 19:30 часа работи Паспортна служба.Избори

Един коментар

  1. Само да попитам – това на първата снимка не е ли нарушение на тайната на вота???
    За един прЕател итам…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button