Хасково

По 80 лв. са плащали за глас на изборите през април в Харманлийско – ВИДЕО

Задържаният за търговия с гласове 59-годишен мъж в Харманлийско е плащал по 80 лв. в село Славяново на парламентарните избори през април, обявиха на съвместен брифинг от полицията и прокуратурата в Хасково.

Вече са разпитани 10 души, които са признали, че са продали гласа си. Както Haskovo.info писа, по случая за 72 часа е задържан мъж, в чиято стопанска постройка са намерени списъци с 63 имена. Парите са давани директно без посредници. Продължават разпитите на свидетели, съобщи директорът на ОДМВР – Хасково Венцислав Кирчев.

Пресконференция
Венцислав Кирчев (вдясно) и Антон Иванов

Засега не е ясно дали хората, които са признали, че са продали гласа си, ще бъдат подведени под съдебна отговорност, казаха от прокуратурата.

Арест

За периода между 10 и 11 юли са постъпили 16 сигнала за нарушения на изборното законодателство в Хасковска област. Съставени са 19 предупредителни протокола, образувано е едно бързо полицейско производство. Проверени са 48 места, за които е имало информация, че се извършва търговия с гласове. 42 души са проверени и профилактирани, както и 9 заложни къщи и 196 автомобила.

Заместник-районният прокурор Антон Иванов каза, че са заведени 28 преписки за престъпления против политическите права на гражданите. Образувани са 3 досъдебни производоства, като освен тези в Харманли и Свиленград се разследват сигналите за подвижните кутии за гласуване в общините Минерални бани и Стамболово. Там разследването е в начална фаза, като засега е за документно престъпление и няма в тесния смисъл престъпление срещу политическите права на гражданите. Ще се проверява всяко заявление за гласуване с подвижна секция.

Първо обвинение за купуване на гласове след арестите в Хасковско

4 коментара

  1. Е тея Тасмалии ще си намерят майсторите, е той сина му се занимава и е част от Герб ама бащата поема вината…е те и с друго се занимават ама и затова ще дойде време..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button