Регион

Върнаха делото за наводнението в Бисер на съда в Харманли

Хасковският окръжен съд върна делото за наводнението в село Бисер на Районен съд – Харманли.

Както Haskovo.info писа, на 23 март съдът в Харманли за втори път върна делото на Районна прокуратура – Пловдив. Единствен обвиняем е тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова. При трагедията на 6 февруари 2012 г. след скъсването на стената на язовир Иваново приливна вълна заля Бисер, събори десетки къщи, а 8 души загинаха. Според прокуратурата Узунова като областен управител не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия. Освен това според държавното обвинение Узунова не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение.

Харманлийският съд констатира, че на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимата. Според районния съд, при изготвяне на обвинителния акт не са посочени факти дали деянието е извършено с действия или бездействия, което е от значение за съставомерността на престъплението за което е предявено обвинение. Липсват твърдения и за наличие на причинно следствена връзка между осъщественото от подсъдимата деяние и настъпилия резултат. Не са очертани и елементите на разследваното престъпление и от субективна страна, което е довело до ограничаване правото на защита на подсъдимата.

Прокуратурата е протестирала решението на съда в Харманли пред Хасковския окръжен съд, който сега намира, че изводите на районния съд са неправилни. Внесеният обвинителен акт, съдържа описание на обстоятелствата за всички елементи от състава на престъплението, по отношение на изпълнителното деяние, причинната връзка между деянието и причинения престъпен резултат. Отделно от това, въззивният съд е преценил, че в обвинителния акт са изложени доводи и по отношение субективната страна на престъплението, съобщават от ХОС.

Така окръжните магистрати отменят акта на съда в Харманли за прекратяване на съдебното производство, като му връща делото. Дадени са и указания за провеждане на разпоредително заседание и призоваване на всички пострадали.

 

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button