Регион

2 часа нищят бъдещето на ВиК – Димитровград

Над 2 часа е продължила среща в Димитровград, на която се е обсъждала консолидацията на ВиК дружествата и предстоящото решение на общинския съвет. ВиК – Димитровград е със съвместна собственост на държавата и общината, като 51% от дяловете на дружеството са държавни, съобщават от общината.

В срещата, инициирана от кмета Иво Димов, са участвали заместник-министърът Валентина Върбева, експерти от МРРБ и общински съветници. Димов е казал, че макар да разбира необходимостта от актуализация на цените, настоява за поетапно увеличение на водата, за да не е шоково за хората.

Среща

Председателят на общинския съвет Гергана Кръстева е заявила, че в отстояването на интереса на общината да запази трудовите договори на хората във ВиК се настоява за прехвърляне на търговското предприятие на ВиК – Хасково като специфична форма за преобразуване. Председателят на Български ВиК Холдинг Иван Иванов е потвърдил, че община Димитровград е единствената в страната, която е успяла да договори да получи цена за дела си в търговското предприятие.

Среща

Върбева е разяснила за европейските директиви във ВиК отрасъла и невъзможността да бъдат усвоявани европейски средства за подобряване на инфраструктурата при неспазването им. Тя е изразила съмнение, че на фона на бюджетите си общините могат да се справят със заложените инвестиционни програми за сектора, като само за община Димитровград те са в размер на 179 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button