Хасково

Хасковлии дават 6 часа обяснения в Судан заради снимки

Илия Илиев и Ивайло Ангелов

Илия Илиев и Ивайло Ангелов

17 загинали от токов удар египетски лешояди откри в Североизточен Судан съвместна експедиция на Българското дружество за защита на птиците и Суданското дружество за дивите животни. Това съобщи координаторът на дейностите по опазване и изследване на египетския лешояд в БДЗП Ивайло Ангелов, който посети град Порт Судан заедно с хасковския фотограф и видеооператор Илия Илиев.

„Този електропровод – убиец в продължение на 50 години е причинил смъртта на стотици птици“, разказа след завръщането си от 10-дневната експедиция Ангелов. Той допълни, че следващата стъпка е да се намери финансиране, за да може жиците на електропровода край Порт Судан да бъдат изолирани. Хасковските орнитолози смятат да приложат своя опит в защита на царския орел в България в африканската държава. Те ще предоставят готови схеми и чертежи на Националната електрическа компания в Судан, за да започне строенето на безопасни стълбове.

Посещението на местната експедиция в Судан е било финансирано по два проекта – единият на стойност 1000 паунда, а другият – 14 000 долара. „Най-скъпи бяха нощувките, гидът и шофьорите, които наемахме в Судан“, разказа Илия Илиев. Той допълни, че заедно с тях винаги се е движел по един човек от полицията и непрекъснато са съгласували действията си със Службите за сигурност. Веднъж инцидентно спрели да снимат скали без да предупредят и това им навлякло беля. Около 5-6 часа двамата хасковлии давали обяснение за „инцидента“, а фотоапаратите им били щателно проверени от местните власти.

Следващата експедиция, която представителите на БДЗП ще предприемат, е през декември. 20-дневното проучване отново ще бъде посветено на египетския лешояд и предвижда посещение на Южна Етиопия, северозападна Кения и Судан.

Намерена мъртва птица

Намерена мъртва птица

Електропроводът-убиец

Електропроводът-убиец

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button