Регион

Преговарят за откриването на университетски филиал в Свиленград

В Свиленград да се открие филиал на Университета по библиотекознание и информационни технологии са обсъдили на среща кметът на общината арх. Анастас Карчев и ръководството на висшето учебно заведение, съобщават от кметството.

В тази връзка е подготвен Меморандум за сътрудничество между Община Свиленград и университета, който ще бъде разгледан на предстояща сесия на Общинския съвет. С меморандума двете страни декларират съгласието си за сътрудничество. Целта е да се създадат интензивна комуникация и координация за откриване на филиал на университета в Свиленград.

В докладната си до Общинския съвет кметът обосновава необходимостта от откриване на такъв филиал с приетия План за интегрирано развитие на община Свиленград в периода 2021-2027 г. За това е необходимо сътрудничество между местната власт и акредитирани университети в България. Наред с културно-историческия туризъм, потенциалът на община Свиленград е и в преплитането на наука и бизнес, особено в сферите на националната сигурност и информационните технологии, допълват от кметството.

В меморандума се предвижда общината да предложи подходящ сграден фонд в Свиленград за откриване на филиал, а университетът да предприеме действия по неговата акредитация по Закона за висшето образование.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button