Регион

Семинар за болестта на Алцхаймер в Димитровград, предстои откриването на социален център

Семинар по проблемите на хора с Алцхаймер се провежда днес в Димитровград, съобщават от общината.

На форума се представя и обсъжда Концепцията за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция и се представят добри практики от Европа. Организатори са Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ съвместно с Гражданско сдружение „Алцхаймер-България“ с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо пространство 2014 – 2021 и община Димитровград.

Семинар

„Идеята за събитието е породена от належащата нужда за приемането на ефективни социални политики за подкрепа на семейства с болен от деменция. Подкрепата на общината е продиктувана от желанието ни за осигуряване на по-добро качество на живот на болните с деменция и техните семейства. Провеждането на семинара в Димитровград е провокирано от предстоящото стартиране на нова услуга в общината – Център за грижа за лица с различни форми на деменция“, каза при откриването заместник-кметът Яшо Минков.

От Фондация „Състрадание Алцхаймер“ в събитието участват Красимира Йорданова и Елена Кръстева, юрист на фондацията. От Гражданско сдружение Алцхаймер – България на семинара в Димитровград участва изпълнителният директор на сдружението Ирина Илиева и доброволка към екипа. Ирина Илиева заяви, че ранното диагностициране на заболяването е изключително важно за неговото лечение и изрази благодарност към община Димитровград за домакинството на такъв форум. Национален план, програма и статистика по проблемите на хората с Алцхаймер в България са сред приоритетите на двете неправителствени организации.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button