Външни публикации

Хранене на бебе: всичко, което трябва да знаете

Първите дни, седмици и месеци след раждане са вълнуващи за всеки родител. Но те са и предизвикателни. Дори и да мислим, че сме подготвени, бебетата имат магическата способност да са уникални и да ни изненадват на всеки завой.

Хранителните им изисквания се променят бързо, но ако сме запознати с правилното хранене на бебе по месеци можем да олесним работата си значително. Така ще прекарваме по-малко време търсейки отговори в интернет и повече време с любимото си същество.

За да получите всичката важна информация за захранване на бебе продължете да четете.

Основни съвети при захранване

С какво се храни бебето? 

Когато започваме захранване на бебе трябва внимателно да изберем с коя храна да стартираме. Плодови сокове може и да изглеждат подходящи, защото имат полезни съставки и са лесни за обработване, но те могат да причинят ферментация и газове.

Също така ако захраним детето със сладък плод първо, ще е по-трудно да добавим други видове храни в диетата му след това. Най-подходящата храна на бебе в началото е млечно-зеленчуково пюре, за предпочитане от зеленчуци растящи по нашите ширини като картоф, морков и тиква.

Оригване на бебето

Важно е да се оригва бебето след хранене за да се освободи погълнатият въздух. Така детето ще се чувства по-спокойно и ще се намали рискът от връщане на храната. Подходяща позиция за оригване е да поставите бебето на рамото си и внимателно да го потупате по гърба. Ако детето не успява да се оригне след няколко опита или започне да се разстройва, не е задължително да продължавате и можете да го сложите да си легне.

Позиция на хранене

Прегърнете бебето за да се чувства сигурно и спокойно. След това го поставете в полуседнало положение за хранене. Дръжте бутилката с ръка през цялото време и внимавайте детето да не се задави.

Порция и брой на храната

Както споменахме по-рано, хранителните навици на бебето се променят много бързо в първите няколко месеца. За да сте сигурни, че захранвате с правилното количество храна за вашето бебе е препоръчително да се консултирате с педиатър. За обща информация за храненето в три основни периода от развитието прочетете по-долу.

Кога храним бебето?

Вашето бебе ще ви покаже по един или друг начин кога е гладно и кога е сито. Новородените огладняват на всеки между 1 и 3 часа. Докато порастват постепенно ще се нуждаят от хранене по-рядко и ще могат да приемат повече храна наведнъж.

Захранване на бебе по периоди

Това е обща информация за храненето през първите шест месеца, разделена на три периода. Всяко бебе може да има индивидуално развитие, което да не отговаря перфектно на дадената информация. Наблюдавайте внимателно от какво се нуждае детето ви и не се колебайте да се консултирате с доктор при притеснения относно храненето.

Първите пет дни

Първото кърмене на едно бебе обикновено се случва между първия и втория час след раждане. След това, до петия ден, бебето се нуждае от поне 8 хранения на ден, което означава минимум на всеки три часа то ще има нужда от кърма. Освен да ядат много, бебета в този период и спят много. Ако не се събуди огладняло само и вече са минали три часа от последното хранене, ще трябва да го събудите и нахраните. 

Втора до шеста седмица

В този период храненията могат да ви се сторят хаотични или много редовни – изцяло зависи от бебето. Не се опитвайте да го приучвате да яде по часовник на всеки три часа, а просто следете кога ще ви покаже, че е гладно. Възможно е храненията да станат по-продължителни (около 40-50 минути), след което бебето да заспива за час и отново да е гладно.

Вечер бебето може да стои на гърдата и ту да яде, ту да заспива в продължение на 2-3 часа, но след като се запаси с достатъчно храна, ще заспи за 3-4 часа преди отново да е гладно. В този период трябва да се подготвите и за първите моменти на бърз растеж. Обикновено около третата и шестата седмица детето ще иска много повече храна и по-често, от колкото сте свикнали. Това може да се случва денонощно на всеки половин час и да бъде изключително изтощително за майката, но тези периоди обикновено продължават само 1-2 дни.

Втори до шести месец

В този период стомахът на бебето е пораснал и може да приема повече храна. Това означава, че спи по-продължително и броят хранения намалява. Също така, детето вече е по-любопитно и трудно може да задържите интереса му докато се храни. Така може да се наложи храненията да са по-чести и вечерното кърмене да се окаже най-спокойно.

Сдобийте се с всичко нужно за правилното хранене на вашето бебе. Намерете повече от 1000 артикула за вашето дете от Be Fit.

Back to top button