Хасково

Омбудсманът с остро становище до КЕВР срещу бъдещото поскъпване на водата и в Хасково

Остро становище срещу бъдещото поскъпване на цената на водата е изпратила омбудсманът Диана Ковачева до Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщават от институцията.

Както Haskovo.info писа, според бизнес плана на ВиК – Хасково цената на кубик вода от 3.52 лв. ще стане 3.66 лв. през 2022 г., 3.75 лв. през 2023 г., 3.96 лв. (2024 г.), 4.15 лв. (2025 г.) и 4.47 лв. през 2026 г. Бизнес планът ще бъде внесен за съгласуване в Асоциацията по ВиК, като общото събрание е насрочено за 3 август. Преди дни кметът Станислав Дечев обяви, че иска оставката на управителя на ВиК – Хасково Тодор Марков и каза, че очаква общинският съвет да реши общината да гласува с „въздържал се“ за съгласуването на бизнес плана.

Тезата на омбудсмана е, че предлаганите нови цени в страната не отговарят на качеството на предоставяната услуга и затова са необосновани. В същото време в институцията продължават да постъпват десетки жалби от цялата страна включително и Хасково за вода, която не отговаря на законовите изисквания за качество.

Омбудсман
Диана Ковачева

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че през годините проблемите не се решават, а гражданите с основание протестират, за да им се обърне внимание, като тяхното основно искане е да получават качествена ВиК услуга на разумна цена.

„Многократно съм заявявала, че реални ползи от увеличението на цената на водата не се наблюдават, тъй като качеството на предоставяне на услугите не се подобрява. При извършени проверки по жалби, ВиК оператори продължават да изтъкват пред омбудсмана, че нямат финансови средства, за да гарантират качествена и непрекъсната водоснабдителна услуга“, допълва още общественият защитник.

Становището й е, че изменението на цените на ВиК услугите трябва да се прави след широки обществени консултации с потребителите, каквито реално липсват през изтичащия регулаторен период. В заключение доц. Диана Ковачева настоява в условията на публичност и прозрачност КЕВР да защити интересите на потребители и цените на ВиК услугите да не се превърнат във фактор, задълбочаващ бедността и социалното изключване.

По бизнес плана на ВиК: След 5 г. се предвижда кубик вода в Хасково да струва 4.47 лв.

Кметът на Хасково поиска оставката на шефа на ВиК

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button