Хасково

Шефът на ВиК: Няма да подавам оставка! Хасково може да остане на сухо без нови кладенци

Хасково може да мине на воден режим заради липсата на достатъчно вода в кладенците, които захранват областния град. Това обявиха от ВиК на пресконференция, провокирана от недоволството срещу водното дружество през последните седмици.

Заради многото аварии, ниското налягане, високата цена и готвеното ново поскъпване в момента в града се готвят и протести срещу ВиК.

Хасково има нужда от поне 6 допълнителни кладенци, за да се осигури на града достатъчно вода с оглед засушаването в страната, обясни управителят на ВиК Тодор Марков. Той посочи, че проблемът не е нов, но това била причината за ниското налягане в мрежата в Хасково. Той категорично опроверга версията, че умишлено се спират помпи, за да се пести електричество.

Няма да подавам оставка, аз съм издържал конкурс и който ме е назначил, той може да ме уволни, заяви Марков по повод призивите в социалните мрежи и от кмета на Хасково да напусне поста си. Аз съм ръководил дружеството перфектно и имам перфектни служители, каза още той.

Тодор Марков и Лозко Лозев
Тодор Марков и Лозко Лозев

По повод критиките от областния управител, че ВиК се ръководи безхаберно и трупа загуби, Марков посочи, че за последните 5 години задълженията на ВиК – Хасково са намалели от 8 на 7 милиона лева, което означавало, че реално ЕООД-то е на печалба от 1 милион лева.

Предвиденото повишаване на цената на водата в бизнес плана на ВиК, който трябва да бъде гласуван от асоциацията след седмица, било не просто оправдано, а дори малко на фона на разходите, посочи управителят на дружеството. Предвидено е цената на водата да скочи от 3,50 на 3,66 догодина и до 4,47 лева за кубик през 2026 година. Марков посочи, че ако миналата година дружеството е плащало електроенергията на цена от 116 лева за мегаватчас, сега цената била 220 лева. Договорът за по-ниски цени, който имали, бил прекратен от доставчика.

Загубите на вода по мрежата продължават да бъдат над 50%, но това не можело да се промени докато всички тръби не бъдат подменени. За целта ще се разчита на бъдещата консолидация и евентуалния воден цикъл. ВиК нямало как да инвестира в подмяна на тръби, защото то само ги ползва, а собствеността е на общините.

Цялата пресконференция на управителя на ВиК и главния инженер Лозко Лозев вижте във видеото

12 коментара

  1. Хасково е върху езеро и за да остане на сухо, се иска гербаджийска дарба и алчност. Надойдоха разни аграрно заченати, даалии и пуми и резултатът е на лице.

  2. Некадърници вън. Как няма да подаваш оставка ти си затвор със то паржо 2 мата. Нали взвхте пари за кладенци ама не казвате че има 30 см вода в тях и симолирате аварии иначе ще е на сухо града

  3. Пълно безхаберие са във вик или просто некадърност , а вероятно и двете

  4. Абе колко се плаща наем на общините за ползване на вик мрежата, щом не е на вик дружествата, аз да попитам ?
    какви са сумите за град Хасково конкретно.

  5. Язовир „Тракиец“ е пълен с вода , само трябва да се изгради пречиствателна станция и възстанови тръбопровода към Хасково. Преди града се захранваше с вода от там.

  6. боже,боже….пази боже сляпо да прогледа…и алчно,и нагло…докога ще ги търпим тези наглеци…

  7. Нямали да се махат вече тези машинки на Дилянчо, Братовчедката му Бакалова каква роля играе там, въобще имали образование за да работи там или това че е братовчедка на Добрев и е достатъчно? Минава и не поздравява колегите си , а не струва нищо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button