Хасково

Общинският съвет е против бизнес плана на ВиК – Хасково – ВИДЕО

Хасковският общински съвет упълномощи кмета да не съгласува бизнес плана на ВиК – Хасково и да гласува против на общото събрание на Асоциацията по ВиК на 3 август. Решението беше взето единодушно с 30 гласа „за“. Кметът Станислав Дечев заяви, че бизнес планът не трябва да се приема не само заради предвиденото поскъпване на водата, а заради старата водопроводна мрежа, загубите на вода, липсата на инвестиции.

В началото на сесията от БСП излязоха с декларация, с която се обявиха против бизнес плана и в подкрепа на гражданския протест срещу него. Съветникът от групата „За Хасково“ Георги Пеев предложи общинският съвет да приеме декларация срещу бизнес плана и с призив да се създаде законова възможност за диференциране на цената на водата, с което ще бъде подкрепен и Димитровград. Целта е да не се развали обособената територия и така да се загуби европейското финансиране.

Както Haskovo.info писа, новият бизнес план на ВиК предвижда поскъпване на водата от 3.66 лв. за кубик през 2022 г. до 4.47 лв. през 2026 г. За 2 август от 18:30 часа е насрочен протест на площад „Свобода“.

Ето пълният текст на декларацията на Общински съвет – Хасково:

Ние общинските съветници от общински съвет Хасково, водени от интересите на нашите съграждани, категорично се противопоставяме на решението на КЕВР за приемане на Бизнес-план за развитие на дейността на ВиК Хасково за периода 2022-2026 година, в който се предлага увеличение на цената на водата.

Намираме, че същото е поставено при съществено нарушение на административно-производствените правила в противоречие с материално-правните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Цената, посочена в бизнес-плана, се явява една от най-високите в цялата страна, което не съответства на качеството на предлаганата услуга. Загубите годишно, по данни на Асоциацията по ВиК са около 5 млн. кубика или около 55 %.

Важно допълнение в нашата мотивация е, че предлаганото повишаване на цената на водата не е свързано с инвестиции за подобряване на качеството на услугите, което означава, че цената на водата не е обвързана с качеството й. Обявяваме се за необходимост от техническа и икономическа експертиза, след което обществеността, общинските съветници, кметската администрация, народните представители и областната администрация в Хасково да предприемат действия, включително и да инициират законодателна промяна относно механизма за определяне цената на водата в страната.

Междувременно от ВиК излязоха със становище – ТУК, с което отговарят на критиките на областния управител Минко Ангелов.

Гледайте заседанието на Общински съвет – Хасково:

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button