Хасково

Зелена светлина за кредити за онкоболницата и Тролейбусен транспорт след дебати – ВИДЕО

След продължителни дебати общинският съвет в Хасково даде „зелена“ светлина на Специализираната болница за активно лeчение по онкология да изтегли 3 540 000 лв. кредит за закупуването на линеен ускорител и на Тролейбусен транспорт да изтегли кредит в размер на 300 000 лв. и овърдрафт – 100 000 лв., които ще са основно за ремонти.

Общинските съветници се обединиха около виждането, че болницата се нуждае от модерна апаратура, за да продължи да съществува. Тя обслужва пациенти от областите Хасково и Кърджали. По време на дебата стана ясно, че болницата първо ще се опита да използва не банково финансиране от фондации и оперативни програми. Управителят й д-р Матей Матеев каза пред съветниците, че вече вече има интерес от банки, които да отпуснат кредит.

Сесия

В крайна сметка общинският съвет упълномощи управителя да открие процедура за набиране на оферти за финансиране за закупуването на апаратурата. Финансовият кредит ще се погасява от болницата със собствени средства.

Сесия

За кредита на Тролейбусен транспорт съветници поискаха оттегляне на докладната за нейното прецизиране и изработване на дългосрочна визия за развитието на дружеството, което беше отхвърлено.
Кметът Станислав Дечев припомни, че дълги години дружеството е подпомагано ежегодно от общината. Според него е най-коректно то да си изтегли банков кредит и да го обслужва, вместо общината да заделя средства.

Управителят на Тролейбусен транспорт Албен Манджуков посочи ремонтите, които ще се финансират с кредита. Сред тях е контактната мрежа по булевард „Раковски“, като идеята е да се възстанови линията 408 от квартал „Орфей“ в посока центъра на града. От дружеството обмислят да внесат докладна за разширяването на синята зона и вдигането на цените на абонаментните такси, които не са актуализирани от 12 г. В момента имало частично забавяне на заплатите за месеца, които щели да бъдат изплатени до десетина дни. Имало и двумесечно забавяне в превеждането на осигуровките.

Гледайте заседанието на Общински съвет – Хасково:

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button