Регион

Кметът на Димитровград с въпроси към РИОСВ и ТЕЦ-а заради обгазяването

Кметът на община Димитровград Иво Димов е изпратил писма с въпроси до РИОСВ – Хасково и ТЕЦ „Марица-3“ АД Димитровград заради отчетените неколкократно превишения на алармените прагове за концентрация на серен диоксид във въздуха над града в края на миналата седмица, свързани с възобновяване работата на ТЕЦ-а, съобщават от кметството.

В писмата се казва, че са постъпили многобройни сигнали и оплаквания от граждани за замърсяване на въздуха в края на миналата седмица. Кметът настоява в кратки срокове да му бъде отговорено дали са извършени проверки от екоинспекцията на емисиите на вредни вещества от точковите източници на ТЕЦ „Марица-3“ и какъв е резултатът от извършените проверки.

Димов иска да знае каква е причината довела до наднормените имисии на серен диоксид в атмосферата, какъв е видът на използваното гориво, отговоря ли неговото качество на изискванията за нормална работа на централата и излъчване на емисии в допустимите норми. Градоначалникът се интресува още какво е технологичното състояние на използваните в централата електрофилтри, налице ли са проблеми с нормалното функциониране на сероочистващата инсталация, какви са дадените предписания за преустановяване наднорменото излъчване на серен диоксид в атмосферата и изпълняват ли се тези предписания. Седмият въпрос към РИОСВ е какви са предприетите действия за налагане санкции за нанесените върху околната среда и човешкото здраве щети, или еветнуално спиране работата на централата до отстраняване на причините, водещи до наднормени емисии на вредни вещества в атмосферата.

Кметът уведомява Екоинспекцията, че въпреки липсата на отчетени наднормени стойностти на фини прахови частици от станция „Раковски“, след възобновяване работата на ТЕЦ-а запрашеността във въздуха над Димитровград и околните населени места е чувствително и видимо завишена.

Иво Димов отправя и 5 въпроса към изпълнителния директор на ТЕЦ-а: каква е причината довела до наднормените емисии на серен диоксид в атмосферата, какъв е видът на използваното гориво, отговоря ли неговото качество на изискванията за нормална работа на централата и излъчване на емисии в допустимите норми, какво е технологичното състояние на използваните в централата електрофилтри, налице ли са проблеми с нормалното функциониране на сероочистващата инсталация, какви действия и мерки са предприети за отстраняване на проблемите по нормалната работа на централата и за недопускане на последващи превишения на допустимите норми на концентрации на серен диоксид във въздуха над Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стаматя
Стаматя
02.08.2021 22:42 22:42

Като че ли кмета не знае :D
Сероочистката не работи!!! Филтрите също!

Back to top button