Хасково

Протестът поиска оставката на ВиК-шефа и воден цикъл в Хасково – ВИДЕО

Ултиматум за незабавна оставка на управителя на ВиК – Хасково Тодор Марков поставиха тази вечер протестиращите на площад „Свобода“. В противен случай те са готови да блокират сградата на дружеството и да не допуснат управителя до неговия офис.

Протестът премина под мотото „Хасково иска качествена вода на достъпна цена“. Основните искания на протестиращите припомни от сцената Милена Налбантова. Хасковлии настояват за подобряване на качеството на водата, разумна цена на предлаганата услага от ВиК, намаляване на загубите по мрежата, инвестиции в нейната подмяна, включително за воден цикъл, събиране на старите задължения от длъжници и смяна на ръководството. Те настояват за бързо отстраняване на авариите, като протестират още срещу това, че все повече населени места в областта са без вода, а много квартали на хасковско продължават да са с ниско налягане.

Протест

Haskovo.info припомня, че бизнес планът на ВиК предвижда поскъпване на водата от 3.52 лв. за кубик на 3.66 лв. през 2022 г., 3.75 лв. през 2023 г., 3.96 лв. (2024 г.), 4.15 лв. (2025 г.) и 4.47 лв. през 2026 г.

Преди митинга група протестиращи се срещна с областния управител Минко Ангелов, неговите заместници и хасковските депутати Катя Панева („Демократична България“), Меглена Гунчева („Изправи се БГ! Ние идваме“), Петко Кущирев („Има такъв народ“) и Владимир Маринов („БСП за България“). На срещата също е бил поставен въпросът за смяна на управителя на ВиК.

Катя Панева и Меглена Гунчева се обединиха от сцената за законови промени, които да позволят различните общини във всяка област да имат различна цена на водата. Хасковският общински съветник Георги Пеев каза, че сред основните искания на протеста трябва да са именно законовите промени, които да позволят привличането на евросредства и реализирането на водния цикъл, защото в противен случай след 10 г. цялата ВиК-мрежа в града ще аварира. Неговите очаквания са, че на утрешното общо събрание на Асоциацията по ВиК бизнес планът на ВиК – Хасково няма да бъде съгласуван и ще бъде върнат на дружеството за доработване.

„Надявам се, че протестите ще продължат. Само колективната мъдрост и смелост ще дадат резултат“, каза друг хасковски общински съветник Камен Тодоров. Общинският съветник от Харманли Николай Георгиев пък се обяви за разтурването на ВиК Асоциациите и даване на възможност на всяко ВиК само да кандидатства за европейско финансиране.

Организаторите на протеста казаха, че ще проследят това което ще се случи утре и ще преценят какви ще са следващите им действия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Сашо Навлека Добрев баща
Сашо Навлека Добрев баща
02.08.2021 21:28 21:28

Водата отиде за гасене на пожарите.

Румен
Румен
02.08.2021 21:31 21:31

Цигъните имат вода лихварите Инджови няма с какво да се подмият.
Представяш ли си до къде я докарахме.
Какво ли следва ?

Историята
Историята
02.08.2021 22:39 22:39

Добре подложени палячовци излезли митинг да правят.

ЛЕНИН
ЛЕНИН
02.08.2021 23:15 23:15

Налбантова и по ВиК въпросите и водния цикъл ли е компетентна?!
Всеки говори за всичко, а от нищо не разбира. Толкова е гнусно, че не ми се коментира.

Кольо
Кольо
03.08.2021 17:28 17:28

Д. Д. нещо се е покрил пак май… нали той беше по тая част… по – важното е че джобчето му е пълно със…€…

Димо
Димо
03.08.2021 18:44 18:44

Ами платил си е наема, който плаща на майка си и не са му останали никакви €…

Back to top button