Хасково

138 военни паметници в новия регистър на област Хасково

Снимка Георги Даскалов138 военни паметници влизат в новия Областен регистър „Военни паметници“, гласуваха днес членовете на комисията. Регистърът е формиран на база предложенията на общините за отпадане и добавяне на паметници.

Единствено Община Хасково не представи предложения и в регистъра бяха вписани 33-те паметника, за които комисията има информация от предишни заседания. Кметството има срок от 15 дни да внесе предложенията си за актуализация на списъка.

Осем общини от региона представиха 40 нови предложения за военни паметници, които да бъдат включени в регистъра. Община Димитровград предложи 16 нови паметника, Любимец – 6, Харманли – 7, Свиленград -5, Маджарово и Тополовград – по 3, а Минерални бани и Ивайловград – по 2.

Всички те бяха прецизно разгледани от главния експерт по военните паметници към Министерството на отбраната Иво Антонов. Той направи уточнения, че в областния списък не могат да фигурират паметници на военни от други страни и по този начин от регистъра отпадна „Руския паметник“ – предложение на община Харманли.

Прието бе предложението на община Любимец за паметната плоча на загиналия през 2002 г. при изпълнение на служебните си задължения войник Петър Петров, произведен посмъртно в чин мл. лейтенант. Община Свиленград пък допълнително ще предложи паметника – самолет, който се намира в началото на града.

Предишният регистър на военните паметници в областта бе изготвен през 2008 година. Тогава той включваше 104 обекта. Целта на регистъра е да се знае колко паметника имат нужда от възстановяване и поддръжка, за което държавата би трябвало да отпуска средства. Досега обаче това така и не е станало. От областна администрация обясниха, че подобно финансиране е предвидено за догодина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button