Хасково

8 от всеки 10 пожара в Хасковско избухват от обработката на пасища

8 от всеки 10 пожара в Хасковска област избухват от обработката на пасища. Това е коментирал на заседание на щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия директорът на областната противопожарна служба Николай Вълчев, цитиран от областна администрация.

Той е допълнил, че заповедта на областния управител инж. Минко Ангелов за забрана на обработката на пасища след 11 ч. в периода от 22 юли до 15 ноември вече дава резултат. През последните две седмици не е регистриран пожар, възникнал от обработката на пасища.

На заседанието областният управител е запознал представителите на компетентните институции със заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, която гласи да не се извършват косене на тревата, машинно почистване, включително и почистването на храстите през периода от 5 до 20 август. От областната дирекция „Земеделие“ и ДФЗ са коментирали, че порочната практика на палене на стърнищата вече е приключила, откакто се налагали санкции.

От полицията вече са предупредили трактористите са бъдат особено внимателни в пожароопасния сезон. Заедно с пожарната от днес се извършвали проверки по екопътеки и места на открито, където се събират групи от хора, които се предупреждавани да спазват необходимите превантивни мерки срещу възникването на пожари.

Ловният сезон започва от средата на август и ловците вече са преминали инструктаж.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button