Хасково

Съдът отмени текстове за такса смет за 2020 г. в Хасково

Хасковският административен съд отмени текстове за такса смет за 2020 г. в община Хасково, приета с решение на общинския съвет от 20 декември 2019 г.

Решението на местния парламент беше атакувано от граждани и юридически лица. Според жалбоподателите в него липса мотивационна част и ясни критерии за определяне на таксата за битови отпадъци. Съдът е приел, че решението е незаконосъобразно.

Haskovo.info припомня, че жалбите са срещу по-високата такса смет за население и за жилищата на предприятията в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти. По видовете услуги таксата е: за събиране и транспониране на битови отпадъци – 1.3 промила, за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – 1.2 промила, за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1 промил.

В съда се обжалва и таксата за всички нежилищни имоти на предприятия. Става въпрос за хипотезата, при която не е подадена декларация в установения срок, деклариран е по-малко от необходимия брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато немогат да се установят броя на излишните съдове, се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. Обжалват се и следните такси: за кофа 110 л. – 550 лв., за контейнер тип „Бобър“ – 1 560 лв., за контейнер с обем 4 куб. м. – 1 560 лв.

Обект на жалбата са и текстовете за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – в размер на 0.5 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. За поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – в размер на 3 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Ако то бъде потвърдено евентуално ощетените граждани ще могат да си търсят по съдебен ред внесените суми по сметка на общината, коментираха пред Haskovo.info юристи.

В Хасковския административен съд се атакува такса смет и за 2021 г., като делото е насрочено за септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button