Хасково

Лекарите в Хасковско започват протести от сряда

ЛинейкиЕдинодушно решение за обявяване на протестни действия от 27 октомври е взел на свое заседание управителният съвет на районната лекарска колегия в Хасково. На заседанието са присъствали и представители на медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ и федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Първоначално е предвидено едночасово спиране дейността на лечебните заведения и практики от 13 до 14 часа с изключение дейностите при спешни състояния.

Протестните действия са провокирани от неадекватните, непоследователни, рестриктивни и деструктивни действия на управляващите към системата на здравеопазване, нарушаване правата на българските граждани за своевременен достъп до здравни и медицински грижи, невъзможност за реализиране на пакета медицински дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК с отпуснатите към момента средства, нарушаване  трудовото законодателство и потъпкването на договорните отношения в системата.

Лекарите настояват да се осигури в момента адекватно финансиране на системата на здравеопазване, да се заплатят в срок от един месец сумите, които НЗОК и МЗ дължат по извършени дейности,  да се потърси обяснение и отговорност от страна на НЗОК и МЗ за неизплащането на извършените дейности към лечебните заведения, да се съобщи в какви решения за определяне на делегирани бюджети и заплащане на лечебните заведения са участвали представителите на Министерство на здравеопазването в Надзорния съвет на НЗОК и какво е било тяхното становище и да се осигури адекватен бюджет за системата на здравеопазване за 2011 година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button