Хасково

Нелегални дървосекачи гонят лесничей с брадва

инж. Илин Ставрев

инж. Илин Ставрев

Над 200 са актовете, съставени от началото на годината досега от Държавно горско лесничейство, съобщи за Haskovo.info старшият лесничей инж. Илин Ставрев. Издадените наказателни постановления са 163, като 49 са за незаконна сеч, 39 за транспорт на незаконна дървесина, 86 са за намерени в домовете дърва без документи, по 6 за лов без билет и по Закона за рибарството и аквакултурите. Конфискувани са 26 кубика дърва за огрев, два леки автомобила, 2 каруци, 4 моторни триона, 3 брадви.

През този период на годината, когато отоплителният сезон започва, нарушенията зачестяват, както и проверките от страна на лесничеите. При всеки заловен бракониер помощните средства по закон се конфискуват, включително и автомобили, особено когато става въпрос за системни нарушители на закона, обясни Ставрев.

Най-често нарушенията са в крайградските райони на Хасково и Димитровград. 90% от нарушителите са от ромски произход, секат дървесината с цел продажба, поясни Илин Ставрев. Бракониерите са заловени обикновено при патрулиране по възлови места, както и при подаване на сигнал. Има и случаи на иззети дърва от хора, които не са запознати добре със закона. Пример е човек, купил си дърва за огрев от склад и спрян за проверка от Държавна горска стража. Оказало се, че не му е издаден документ за дървесината. Дървата са иззети, а складът, откъдето са купени, ще бъде временно затворен

По думите на лесничеите един от основните проблеми е, че дори срещу бракониери с по 9 нарушения няма образувани наказателни производства от прокуратурата. Според закона притежанието на дървен материал без документ подлежи на наказателно производство. През предишни години е имало случаи на осъдени на пробация бракониери. Тази година обаче от 97 изпратени акта в прокуратурата 69 са върнати с отказ за образуване на производство, а за останалите се чака становище. Обикновено основанието за отказа е, че иззетият материал е с много малка стойност.

При събиране на всички нарушения на въпросния човек обаче сумата става голяма, обясни Ставрев. „Така нашата работа се обезсмисля, а ние понякога имаме дежурни групи до 2-3 часа през нощта. Имало и случаи, когато нарушители са тръгвали срещу горския с брадва“, разказа инж. Илин Ставрев.

Последният случай на иззети незаконно изсечени дърва е от вчера. Извършителят отново е добре познат на лесничеите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button