Хасково

Зърнопроизводители: Протест няма да има

Тенчо Тенчев

Тенчо Тенчев

Няма да има протест на зърнопроизводителите, каза пред Haskovo.info председателят на тукашната асоциация Тенчо Тенчев. Причината е възобновеният диалог между Националната асоциация на зърнопроизводителите и Министерството на земеделието и храните, откъдето са поели ангажимент парите за национални доплащания да бъдат дадени до 15-ти март. Миналата седмица от Националната асоциация заявиха, че зърнопроизводителите от цялата страна са готови да протестират.

Последното ни искане е европейските субсидии да се изплатят поне до края на годината, за да можем да си купим торове, каза Тенчев, яснота по този въпрос обаче все още няма. Торенето за пшеницата тази година ще бъде много важно заради забавената заради дъждовете сеитба.

„Най-подходящият период за засяване на пшеницата в нашия регион е от 20-ти септември до 20-ти октомври, а ние вече го пропуснахме„, обясни Тенчев. Засега е засята едва около 30 % от пшеницата. Забавянето не означава, че догодина няма да има зърно, може би качеството ще е по-ниско, коментира още Тенчев. По думите му от два дни сеитбата върви нормално, но вероятно отново ще има забавяне заради очакваните нови дъждове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button