Регион

Румен Радев: Миграционният натиск нараства, оградата трябва да се ремонтира – ВИДЕО

Президентът Румен Радев инспектира българо-турската граница, включително и на територията на Хасковска област.

След проверката държавният глава заяви пред медиите, че миграционният натиск нараства. По неговите думи това е обяснимо, защото талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан, а това влече нов риск за миграционна криза за Европа. „България е сухопътна граница, външна за ЕС на пътя на този мигрантски поток. Така че рискът за нас неизбежно се увеличава“, заяви още Радев.

Президент

Президентът посочи, че на редица места, включително на територията на Хасковска област, оградата е компрометирана и трябва да бъде възстановена. В същото време тя се превзема агресивно от растителност и се иска непрекъсната поддръжка. Изградената интегрирана система за наблюдение не функционира на определени места и всичко това иска възстановяване и подновяване. Радев посочи, че това не може да стане само със силите на областните управители, а трябват съвместни усилия.

„Що се отнася до падналата ограда – ние чакаме от години проверка на прокуратурата. Какво стана със строежа на оградата“, запита Радев.

„Необходими са допълнителни сили по границата, които сме организирали като част от единия от етапите на специализираната полицейска операция. Към момента в операцията не участват служители на министерството на отбраната“, допълни главен комисар Деян Моллов – директор на ГД „Гранична полиция“ .

Към момента капацитетът на центровете на МВР и Дирекция „Миграция“, където временно се настаняват влезлите в България, вече е запълнен. При 1 060 свободни места – настанени там са над 1 080 души. В центровете на Държавната агенция за бежанците има достатъчно свободен капацитет към този момент – от 5 160 места, са заети 1 300.

2 коментара

  1. Да отива и да пази. Не да си развява белите ръкави по жълтите павета и да ръси мозък.

    1. Той Деса не може да опази, та граница искате. Мунчо , стана за смях, дай си оставката бе зелен чорап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button