Регион

3D изображения привличат туристи в Мезек

МезекХолографско изображение на прочутия бронзов глиган ще има в тракийската гробница в с. Мезек, съобщават от Историческия музей в Свиленград. Подобни 3D изображения ще бъдат направени на всички, открити в гробницата предмети.

Туристическата атракция е по проект „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще“, спечелен от община Свиленград. Голяма част от златните и бронзовите реликви в момента се намират в Националния археологически институт към БАН. Тематичен кръг ще бъде подреден в купола на гробницата и олтара, а пътят, водещ до историческата местност ще бъде изрисуван чрез изкуството стрийт арт. 

Мащабният проект, който е на стойност над 3 милиона и 142 хиляди лева, ще включва още довършителни работи по реставрацията на средновековната крепост. 

Междувременно днес трябва да стане ясно кой ще бъде новият кмет на село Мезек след като Цонка Черменлиева бе отстранена от длъжност заради конфликт на интереси.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
28.10.2010 13:50 13:50

отново ще падне голямо лапане/крадене/! Накрая ще направят нещо за 10% от цялата стойност, а другите пари ще си ги разделят. Това се случва с тези проекти и който иска да докаже друго, също е в кюпа!

Back to top button